Find Fodfæste

Contact us

Find Fodfæste

Contact us

Workshop med Fokuskransen

Ved hjælp af Fokuskransen kan man arbejde kreativt med målsætning, en krise eller når man skal finde nye veje.

Fokuskransen kan bruges individuelt og som gruppe, hvis man står i en fælles udfordring.

Fokuskransen er et redskab til at finde fodfæste, når man er ved at miste overblikket. En "time out" med kransen på arbejdet skaber klarhed ift problemet, til at tage ansvar og tage fat påny. Kransen kan bruges til at finde fodfæste i livskriser og til at styrke relationer.

Hvad er en Fokuskrans

Fokuskransen stammer oprindeligt fra Sverige og har rødder i den kristne spiritualitet. Perlerne rummer livets eksistentielle grunderfaringer og kan således tilpasses og bruges hvor som helst. I kransen er der seks stilhedsperler, som giver plads til eftertænksomhed.

15 minutters time-out på arbejde

Her er et eksempel på, hvordan Karin Tjoa bruger kransen til at skabe overblik og klarhed i en presset situation på arbejde. Karin er leder på IT-Universitetet i København og bruger også Fokuskransen som redskab, når en medarbejder er presset.

Karin fortæller: En dag havde jeg vildt travlt på jobbet og var ved at miste overblikket. Jeg rodede rundt og kunne ikke rigtig holde fokus. Så jeg en ”time out” på et kvarters tid, satte mig et roligt sted og med Fokuskransen. (Fra den gyldne perle går man venstre om i kransen).

I sådanne situationer starter jeg altid med at føle og tænke på situationen (Den gyldne perle) og formulerer inde i mit hoved hvad det er der trykker mig.

Ved hver stilhedsperle (de aflange beige) laver jeg en lille vejrtrækningsøvelse – hvor de første tanker falder på plads og hvor der gøres klar til noget nyt.

Jeg går videre til jeg-perlen (den lille hvide) og tænker på hvordan jeg føler det, hvad er min rolle i situationen.

Ved "dåbsperlen" (den store hvide) tænker jeg på interessenterne – hvilket fællesskab jeg er i i forhold til den givne situation, i dette tilfælde mine kolleger, min chef o.s.v

Ved ørkenperlen (den sandfarvede) tænker jeg på om det er fornuftigt at blive ved med at gøre det jeg plejer, kunne det være en god ide at finde en ny vej i denne her situation. (lige netop denne her dag viste der sig et regneark for mit indre blik, og jeg besluttede at give mig selv fred ved at lukke døren og så ellers få struktur på alle de bolde jeg havde i luften, det med at lukke døren var det nye. Den er næsten altid åben så mine medarbejdere kan komme (og forstyrre)

Ved glædesperlen (den blå) beslutter jeg at gøre noget sjovt eller rart når jeg er tilbage på mit kontor, det kunne være at give is eller spille et stykke musik eller noget lignende.

Ved kærlighedsperlerne (de to røde) tænker jeg først på al den kærlighed jeg får, og dernæst på al den jeg kan give igen – til og fra mine medarbejdere og kolleger og chef.

Ved hemmelighedsperlerne tænker jeg: Jeg er opvokset i en kærlig familie. Det giver mig overskud til for at give kærlighed og nærvær videre til andre.

Ved nattens perle (den sorte) tænker jeg på at den frustration der gjorde at jeg måtte tage en ”time out”, hvad har jeg lært af den.

Ved genopstandelsesperlen (den hvide) tænker jeg på hvad jeg har lært - hvad går jeg tilbage og gør nu, hvad er det jeg er blevet klogere på under runden med Fokuskransen?

Tilbage ved Den gyldne perle takker jeg for de nye indsigter.

Adresse

Lene Skovmark

Damhus Boulevard 110 B

2610 Rødovre

CVR: 35748423